O autorze
Fundacja Media 3.0 jest niezależną organizacją pozarządową działającą na rzecz budowy społeczeństwa informacyjnego. Tworzymy narzędzia wpływające na partycypację obywatelską i zwiększające transparentność instytucji publicznych. Naszą misją jest także dbanie, by świat internetu był dostępny dla każdego, dlatego nie tylko przetwarzamy dane publiczne, ale także czynimy je dostępnymi i widocznymi dla każdego obywatela.
W 2014 roku we współpracy z amerykańską organizacją Sunlight Foundation stworzyliśmy pierwszą w Polsce i pierwszą tego typu w Europie aplikację mobilną Parlament. Prowadzimy także pierwszy w Polsce serwis związany z dziennikarstwem danych Datablog.pl oraz platformę, na której tworzymy "mapę władzy" przetwarzając oficjalne bazy danych - ktorzadzi.pl.
Chcesz się do na przyłączyć? Napisz na kontakt@media30.pl

Rusza nowy projekt "Akademia 3.0 - apki.org"

www.apki.org
Rusza innowacyjny projekt Fundacji Media 3.0 „Akademia 3.0 - apki.org”. 16 szkół z całej Polski wyłonionych w drodze ogólnopolskiej rekrutacji weźmie udział w Akademii 3.0., podczas której uczniowie pod okiem specjalnie przeszkolonych Edukatorów będą uczyć się programowania oraz wezmą udział w konkursie na najlepszą aplikację.

Akademia 3.0. jest projektem skierowanym do młodzieży zainteresowanej nowymi technologiami ICT oraz tworzeniem aplikacji webowych oraz mobilnych. Uczestnictwo w projekcie stwarza unikalną szansę na poszerzenie kompetencji z zakresu programowania zarówno dla uczniów jak i nauczycieli. Dzięki wiedzy zdobytej w szkolnych klubach Lab 3.0. uczniowie będą mieli szansę wykorzystać swoje umiejętności w praktyce, tworząc aplikacje konkursowe. Oprócz szkoleń uczniowie będą mieć również możliwość wymiany doświadczeń i współpracy z innymi uczestnikami z całej Polski za pośrednictwem platformy apki.org.
W ramach projektu powstanie pierwsza w Polsce platforma do nauki programowania, na której można będzie bezpłatnie korzystać z interaktywnych kursów oraz na żywo podglądać efekty swojego programowania w wielu językach.
Projekt apki.org jest odpowiedzią na rosnącą rolę nowych technologii w świecie. Celem projektu jest zapobieganie wykluczeniu cyfrowemu młodych ludzi, zainteresowanie i zwiększenie kompetencji cyfrowych w zakresie programowania zarówno uczniów jak i nauczycieli.
W grudniu 2015 r. Fundacja Media 3.0. udostępni bezpłatny e-podręcznik do nauki programowania dla szkół ponadgimnazjalnych tworzony pod redakcją Pani Barbary Halskiej (Informatyczki, współautorki podręcznika MEN oraz Nauczycielki Roku MEN 2014).
Więcej informacji na www.media30.pl
Trwa ładowanie komentarzy...