O autorze
Fundacja Media 3.0 jest niezależną organizacją pozarządową działającą na rzecz budowy społeczeństwa informacyjnego. Tworzymy narzędzia wpływające na partycypację obywatelską i zwiększające transparentność instytucji publicznych. Naszą misją jest także dbanie, by świat internetu był dostępny dla każdego, dlatego nie tylko przetwarzamy dane publiczne, ale także czynimy je dostępnymi i widocznymi dla każdego obywatela.
W 2014 roku we współpracy z amerykańską organizacją Sunlight Foundation stworzyliśmy pierwszą w Polsce i pierwszą tego typu w Europie aplikację mobilną Parlament. Prowadzimy także pierwszy w Polsce serwis związany z dziennikarstwem danych Datablog.pl oraz platformę, na której tworzymy "mapę władzy" przetwarzając oficjalne bazy danych - ktorzadzi.pl.
Chcesz się do na przyłączyć? Napisz na kontakt@media30.pl

Rusza nowy projekt "Akademia 3.0 - apki.org"

www.apki.org
Rusza innowacyjny projekt Fundacji Media 3.0 „Akademia 3.0 - apki.org”. 16 szkół z całej Polski wyłonionych w drodze ogólnopolskiej rekrutacji weźmie udział w Akademii 3.0., podczas której uczniowie pod okiem specjalnie przeszkolonych Edukatorów będą uczyć się programowania oraz wezmą udział w konkursie na najlepszą aplikację.

Akademia 3.0. jest projektem skierowanym do młodzieży zainteresowanej nowymi technologiami ICT oraz tworzeniem aplikacji webowych oraz mobilnych. Uczestnictwo w projekcie stwarza unikalną szansę na poszerzenie kompetencji z zakresu programowania zarówno dla uczniów jak i nauczycieli. Dzięki wiedzy zdobytej w szkolnych klubach Lab 3.0. uczniowie będą mieli szansę wykorzystać swoje umiejętności w praktyce, tworząc aplikacje konkursowe. Oprócz szkoleń uczniowie będą mieć również możliwość wymiany doświadczeń i współpracy z innymi uczestnikami z całej Polski za pośrednictwem platformy apki.org.
W ramach projektu powstanie pierwsza w Polsce platforma do nauki programowania, na której można będzie bezpłatnie korzystać z interaktywnych kursów oraz na żywo podglądać efekty swojego programowania w wielu językach.
Projekt apki.org jest odpowiedzią na rosnącą rolę nowych technologii w świecie. Celem projektu jest zapobieganie wykluczeniu cyfrowemu młodych ludzi, zainteresowanie i zwiększenie kompetencji cyfrowych w zakresie programowania zarówno uczniów jak i nauczycieli.
W grudniu 2015 r. Fundacja Media 3.0. udostępni bezpłatny e-podręcznik do nauki programowania dla szkół ponadgimnazjalnych tworzony pod redakcją Pani Barbary Halskiej (Informatyczki, współautorki podręcznika MEN oraz Nauczycielki Roku MEN 2014).
Więcej informacji na www.media30.pl
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie
Trwa ładowanie komentarzy...